Over Petra

Mijn naam is Petra Kooistra- Bakker (1979), geboren en getogen in West-Friesland. Getrouwd met een lieve man en moeder van drie (b)engeltjes.

Ik ben opgegroeid als jongste in een gezin van 3 kinderen. Mijn ouders hadden een eigen bedrijf en ik groeide op in de lintbebouwing van een klein dorp. Mijn oudste zus heeft een verstandelijke beperking waardoor ik al op jonge leeftijd leerde dat mensen in allerlei soorten en maten voorkomen en dat dat helemaal goed is. Door deze ervaring wist ik op jonge leeftijd dat ik met mensen wilde werken.

Ik geloof dat iedereen gemotiveerd is tot leren, groei en ontwikkeling. Soms helpen oplossingen en patronen die je in het verleden hebt geleerd je niet verder. Ze houden je juist tegen, je loopt tegen zaken aan, voelt weerstand. De kunst is op opnieuw te leren kijken zodat je weer keuzevrijheid kan ervaren.

Mijn ervaring

Op mijn 19e jaar begon ik met werken bij “der Barmherzigen Brüder”. Ik had gedacht de liefde van mijn leven in Duitsland te hebben gevonden en was impulsief bij hem ingetrokken. Ik werkte daar als begeleider met mannen met een psychiatrische achtergrond én een verstandelijke beperking. Ik kan mij nog herinneren dat ik bij ‘der Brüder’ langs moest komen om te bewijzen dat ik het werken aldaar wel waardig was. De beste man, zat in zijn habijt achter een groot eiken bureau en stelde mij allerlei vragen. Over mijn geloof, mijn bezieling en mijn achtergrond. Na een stevige ondervargeing mocht ik blijven. Het was van korte duur. Na een klein jaar besloot ik om weer naar Nederland te vertrekken om na mijn MBO Sociaal Pedagogisch Werk ook de HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening te starten. De opleiding deed ik in deeltijd en daarnaast werkte ik als Persoonlijke Begeleider op verschillende woongroepen voor mensen met een lichamelijke en later ook met een verstandelijke beperking. Zorg en begeleiding waren mijn hoofdtaken en vond ik erg leuk. Het kwam echter ook erg dichtbij. Ik was niet alleen ‘begeleider van’ ik wist ook hoe het was om ‘zus van’ te zijn. En af en toe combineerde dit voor mijn gevoel niet. Hierdoor besloot ik om wat meer ‘afstand’ te nemen en niet meer onderdeel te zijn van het leven van ‘mijn bewoners’. Deze baan vond ik bij de Sociaal Pedagogische Dienst, welke later MEE Amstel en Zaan werd. Hier was ik achtereenvolgens Informatie Medewerker, Zorgconsulent en Onafhankelijke Cliëntondersteuner. En na een uitstapje binnen de jeugdpsychiatrie en de begeleiding van mensen met een achtergrond in de psychiatrie op weg naar (vrijwilligers) werk zocht ik naar een stuk verdieping. Wellicht ook zingeving.

Dit vond ik in de Post HBO Gestalt- methodiek en therapie opleiding. Inmiddels heb ik sinds maart 2014 mijn eigen praktijk voor Therapie en Coaching in West-Friesland en werk ik daarnaast enkele dagen als Schoolmaatschappelijk werker op een ROC. Tevens ben ik onbezoldigd lid van de kerngroep Ethische Vraagstukken van de Nederlands Vlaamse Associatie Gestalt Therapie. En nu, na enkele jaren relatieve rust wilde ik meer verdieping in het stuk coaching, voeding en bewegen waardoor ik gestart ben met de opleiding tot leefstijlcoach.

Met mijn praktijk ben ik aangesloten bij onder andere de NVAGT en de RBCZ zodat de therapie door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed wordt. Tevens ben ik SKJ geregistreerd.

Opleiding

 • Academie Voor Leefstijl en Gezondheid januari 2019- maart 2020
 • Gestalt Therapie Opleiding aan de Nederlandse Stichting Gestalt 2013-2015
 • Gestalt Methodiek Opleiding aan de Nederlandse Stichting Gestalt 2006-2008
 • Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool van Amsterdam 1999-2003
 • Sociaal Pedagogisch Werk aan het Horizon College in Hoorn 1995-1998

Bijscholing

 • Beroepsethiek Jeugdzorgwerker door de BPSW 2017
 • Verdiepingscursus Autisme door het Dr. Leo Karnerhuis 2017
 • Veiligheid in Gezinnen door de Trainersgroep de Wilde Kastanje 2016
 • Triple- P Niveau 3 door Triple P Nederland 2015
 • Communiceren met cliënten met ASS door het Dr. Leo Karnerhuis 2014
 • Luisteren naar lichaamstaal door de Nederlandse Stichting Gestalt 2013
 • Methodisch omgaan met grensoverschrijdend gedrag door Kudding en Partners 2011
 • Projectmatig werken door VSID-MEE 2011
 • Docent Weerbaarheid “Als Nee niet genoeg is” en “Rots en Water” door het Expertisecentrum Sport en Gezondheid Hogeschool van Amsterdam 2007
 • Eigen Kracht en de rol van de professional door Pro- education Hogeschool van Amsterdam 2004

En verder

Zelf zat ik als jongvolwassene niet lekker in mijn vel. Eigenlijk maakte ik er een potje van. De ene na de andere relatie ging over, ik verhuisde om de haverklap, rende van de ene baas naar de andere en ik wist niet goed wat ik wilde. Tot overmaat van ramp heb ik mijzelf onbedoeld met een auto het water in gereden. Zodoende kwam ik terecht bij een psycholoog en later bij een Gestalttherapeut. Daar leerde ik om te praten, te voelen en te weten wat ik zelf wilde. Ik leerde op mijzelf te vertrouwen en de voor mij juiste keuzes te maken. Ik leerde de kracht van het hier-en-nu. Mijn toenmalige therapeut, Ella Mulders, heeft me aangemoedigd om zelf de opleiding tot Gestalttherapeut te gaan volgen en nu sta ik hier.

Ik zie mijzelf als een nuchter, nieuwsgierig, ondernemend, eigenwijs en reislustig persoon. Ik hou van nieuwe impulsieve ervaringen en van uitdagingen. Deze uitdagingen komen soms als vanzelf naar mij toe. Van een wereldreis van één jaar per fiets tot en met het leven met en na kanker waarmee ik in 2014 in aanraking kwam. Om over de uitdagingen van een gezin nog maar te zwijgen 🙂

Naast mijn werk hou ik erg van mijn vrije tijd. Samen met mijn man Remco en 3 kinderen (Arsa 2011, Jinthe 2012 en Merijn 2016) trekken we er regelmatig voor korte en langere tochten (per fiets) op uit. Tijdens het reizen geniet ik het meest van het ‘gewoon zijn’ op een plek waar ik op dat moment ben. Ik geniet van de mensen om me heen, van de mooie ontmoetingen, van de verschillende culturen en religies en van de fantastische natuur op onze aardbol. Door het reizen word ik wederom bevestigd in het feit dat contact tussen mensen zeer belangrijk is. Vanuit dit sterke gevoel begeleid en ondersteun ik jongeren en volwassen bij de verschillende vraagstukken en (moeilijke) perioden in hun leven.

Anderen zeggen dat ik geduldig en empathisch ben en dat ik zeg wat ik voel en denk. Hierdoor zal ik niet schromen om jou terug te geven wat ik hoor, zie en voel in ons contact.  Uiteraard met respect en afgestemd in ons contact. Hierdoor kan therapie en coaching confronterend en lastig zijn maar ook uitdagend en met humor. In mijn ogen is therapie niet altijd zwaar(moedig) maar kan en mag er ook gelachen worden.

Heb je vragen of wil je contact, schroom niet me via Facebook of Instagram op te zoeken, me te bellen op telefoonnummer 06-425 90 589 of stuur mij een persoonlijk bericht via petra@dialogisch.nl

Petra Kooistra-Bakker